Despre Vitralii


Vitraliile au inceput ca o forma de arta crestina. Desi este imposibil de determinat originile artei vitraliului, este evident ca in Evul Mediu European, primii artisti sticlari au fost inspirati de dezvoltarea auraritului si mozaicului.

Dezvoltand abilitatea de a produce bucati relativ mari de sticla colorata, urmatorul pas a fost folosirea plumbului in locul aurului pentru ramele care tineau bucatile de sticla in ferestre.

La inceputul secolului al XX-lea, avangarda artelor a inceput sa se orienteze spre un modernism abstract , geometric si functional.Bucati mari de sticla in forme circulare sau poligoane reprezentau stilizari de personaje, animale, elemente de fauna si flora tratate geometric. Insusi plumbul, material de legatura si ranforsare pana atunci, a capatat un rol decorativ important.

Vitraliul, sau mai corect poate, arta sticlei, este din ce in ce mai prezenta astazi. Noile case sunt frecvent completate cu spectaculoase intrari din sticla, ferestre de baie cu vitralii, abajururi. Panouri decorative sunt achizitionate pentru a fi atarnate in dreptul unei ferestre insorite. Forme minunate decoreaza mese, pereti, ferestre, tavane.

Efectul vitraliului este dublu el infrumusetand atat exteriorul cat si interiorul unui spatiu prin permiterea trecerii luminii. Se obtine astfel o atmosfera particulara a spatiului care preia din culorile ce strabat bucatile de sticla colorata. Prin modernizarea tehnicii vitraliului si prin punerea la dispozitia creatorilor a unor materiale si utilaje performante vitraliul a devenit accesibil si locuintelor personale nu numai institutiilor. Prin ranforsajul de plumb ce incojoara fiecare bucata de sticla vitraliul se poate executa si la dimensiuni mari.

Procesul de realizare al vitraliilor clasice s-a schimbat foarte putin. Va invitam sa vedeti tehnica folosita de noi pentru realizarea vitraliilor.

ColorArt - Istoria vitraliilor